Trądzik a dieta

Nie od dzisiaj wiadomo, że pokarmy, które spożywamy, mają wpływ na nasze samopoczucie, zdrowie, wygląd włosów czy paznokci. A czy nasza dieta wpływa na trądzik? Odpowiedź na to pytanie jest przedmiotem sporów lekarzy dermatologów. Nie ma dowodów na to, by to, co jemy było jedyną przyczyną powstawania lub braku tej choroby. Pewne jest jednak, że odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta może znacznie poprawić wygląd naszej cery. Na co należy zatem zwrócić uwagę? By przywrócić zdrowie naszej skórze, warto wybierać potrawy lekkostrawne oraz takie, które pomogą oczyścić organizm z toksyn. Wskazane jest spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, dostarczanie organizmowi dużej ilości wody. Ograniczyć natomiast należy przyjmowanie węglowodanów, produktów wysoko przetworzonych, zawierających konserwanty i sztuczne barwniki. Słodkie i słone przekąski, napoje gazowane, mleko i nabiał – to produkty, które mogą nasilać objawy trądziku. Alkohol i papierosy również niekorzystnie wpływają na jakość naszej skóry.

Komentarze są zamknięte.


Szukaj
Tagi