Próchnica

Próchnica zębów to problem, który dotyczy aż 95% dorosłych Polaków. Ta bakteryjna choroba zakaźna związana jest z warunkami cywilizacyjnymi, najczęściej dotyka ludności tych krajów, gdzie w dużych ilościach spożywane są cukry. Podatność na próchnicę zwiększa nieprawidłowe odżywianie, dieta uboga w wapń, fosfor, mikroelementy. Ale duże znaczenie przy rozwoju choroby ma też niedostateczna higiena jamy ustnej, zbyt mała ilość pokarmów twardych, które oczyszczają zęby. Co zatem należy zrobić, by ograniczyć powstawanie próchnicy? Bardzo ważna jest dieta, ograniczenie spożywania węglowodanów, dostarczenie organizmowi witamin. Profilaktyka opiera się również na właściwej higienie jamy ustnej, regularnym szczotkowaniu, stosowaniu płukanek, nici dentystycznych, wizytach kontrolnych u dentysty, które należy odbywać co pół roku. Ubytki próchnicowe powstają zarówno w zębach stałych, jak i mlecznych. Nieleczone – mogą ulegać powiększeniu, finalnie prowadząc nawet do zniszczenia zęba objętego próchnicą. By powstrzymać powiększanie się ubytku należy udać się do stomatologa, by dentysta mógł założyć nam plombę.

Komentarze są zamknięte.


Szukaj
Tagi