Celiakia

Celiakia jest chorobą o podłożu genetycznym. Choć często mylona z alergią na gluten, nie jest alergią, lecz wrodzoną nietolerancją glutenu, która zwykle ujawnia się w dzieciństwie, ale może wystąpić także w dorosłym życiu. Najczęściej wykrywana jest u osób 30-50-letnich i dwa razy częściej jest problemem dotyczącym kobiet niż mężczyzn. Może rozwijać się nie dając żadnych objawów. Często chory dowiaduje się przypadkiem o tym, że cierpi na najpoważniejszą nietolerancję pokarmową. Jej wykrywalność w Polsce jest niestety bardzo niska. Warto zaznaczyć, iż choroba ta trwa przez całe życie i nie jest, wbrew panującym fałszywym opiniom, schorzeniem wieku dziecięcego, które można wyleczyć lub które przemija samo wraz z upływem lat. Jedyną skuteczną metodą leczenia choroby trzewnej jest więc rygorystyczne stosowanie (przez całe życie) diety pozbawionej glutenu, który występuje w ziarnach zbóż owsa, żyta, pszenicy, jęczmienia. Niekiedy leczenie warto jeszcze wspomóc przyjmując witaminy i mikroelementy. A w przypadku ciężkiego przebiegu choroby wskazane jest przyjmowanie leków sterydowych albo innych preparatów, które poprawiają wchłanianie wody i elektrolitów. Nieleczona celiakia może prowadzić do poważnych powikłań, na przykład anemii, osteoporozy, a nawet nowotworów – gdy zostanie wykryta, nie należy jej zatem bagatelizować.

Komentarze są zamknięte.


Szukaj
Tagi