Anemia

image Wywoływana jest ona z reguły brakiem istotnej ilości witamin w organizmie i składników mineralnych. Często wynika także z niedożywienia, a także problemów z wchłanianiem substancji wspomagających funkcje organizmu lub też inna, poważna choroba. Z anemią nie ma żartów, gdyż może doprowadzić do dużych zniszczeń w organizmie. Dlatego należy jak najszybciej uzupełnić brakujące składniki, w czym pomoże specjalna choroby Dieta. W pierwszej kolejności, należy znacznie zwiększyć przyjmowanie produktów bogatych w białko zwierzęce, żelazo i witaminę C. Tłuszcze i węglowodany nie będą najlepszym rozwiązaniem, w dużych ilościach, inne składniki, w tym momencie, ważniejsze są do uzupełnienia. Dobrze jest także ograniczyć mleko, które powoduje uczucie sytości, a tym samych hamuje apetyt. Głównymi składnikami w menu powinny być, przede wszystkim: mięso, jajka, sery, twaróg, owoce i warzywa. Zawierają one wystarczającą ilość tłuszczy i węglowodanów, których ilości już nie trzeba zwiększać. Najważniejsze jest żelazo.

Komentarze są zamknięte.


Szukaj
Kategorie
Tagi